Forskere i sju europeiske land har sett på hvordan høyere temperatur kan påvirke turisme, kraftforbruk og landbruk i Europa.
– For Norge er det i elektrisitetsbehovet den store endringen ligger, sier Stefan Sobolowski.
Sobolowski, fra Bjerknessenteret for klimaforskning og Uni Research, er en av forskerne bak studien, nylig publisert i tidsskriftet Earth’s Future. Resultatene deres viser at klimaendringer kan redusere behovet for oppvarming i Norge, og dermed bidra til lavere elektrisitetsforbruk.
De positive konsekvensene for elektrisitetsforbruket utenfor Skandinavia er mer begrenset. I Sør- og Mellom-Europa vil fordelen med mildere vintre raskt bli oppveid av større behov for luftavkjøling om sommeren. Det vil kunne kreve mer elektrisitet.
– I Skandinavia vil dette sannsynligvis ikke skje i dette århundret, sier Stefan Sobolowski.
Resultatene han og kollegene presenterer er begrenset til en global oppvarming på 1,5 og 2 grader. Men selv om temperaturen skulle stige enda mer, mener han Norge fremdeles vil spare mer elektrisitet på milde vintre enn vi vil tape på at somrene blir varmere.
Resultatene er basert på endringer i lufttemperatur og nedbør og tar ikke hensyn til forbruksendringer eller teknologisk utvikling.
Et spørsmål om 1,5 eller 2
Det overordnede spørsmålet forskerne bak studien har stilt seg, er hvor mye vi kan begrense skadene om vi klarer å holde den globale temperaturstigningen under 1,5 grader, sammenlignet med 2 grader. Disse målene ble satt på klimatoppmøtet i Paris i 2015. Til høsten vil FNs klimapanel komme med en samlerapport som viser hvilke konsekvenser vi vil måtte regne med, selv med en oppvarming på 1,5 grader i forhold til tiden før den industrielle revolusjon.
I Sør-Europa vil hetebølger være nesten dobbelt så vanlige som før i en verden som er 1,5 grader varmere enn i førindustriell tid. Les mer om dette i tidsskriftet EOS’ omtale av studien.
I Skandinavia ser endringene i turisme og landbruk ut til å bli små ved en så begrenset oppvarming som 1,5 eller 2 grader. Stefan Sobolowski advarer likevel mot å tro at vi ikke også her vil merke endringene. Når det blir tørrere i de store landbruksområdene i Middelhavsregionen, får det konsekvenser også for andre regioner.
– I butikken ligger det massevis av frukt som det står «Spania» på, utdyper han. – Indirekte påvirkes vi uansett.
Referanse
Jacob, D., Kotova, L., Teichmann, C., Sobolowski, S. P., Vautard, R., Donnelly, C., Koutroulis, A. G., Grillakis, M. G., Tsanis, I. K., Damm, A., Sakalli, A. og van Vliet, M. T. (2018): Climate Impacts in Europe Under +1.5°C Global Warming. Earth's Future, 6: 264-285. doi:10.1002/2017EF000710