Parisavtalen forplikter Norge til å redusere klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030. Er det mulig å nå klimamålene samtidig som man opprettholder økonomisk vekst?
Helt siden 1980-tallet har norske politikere snakket om faren for at norsk arbeidsliv er for oljeavhengig. Da oljeprisen falt i 2014, ble det fra regjeringen lagt stor vekt på omstilling og et grønt skifte. Store sentrale næringsaktører gikk inn i en tøff effektiviseringsrunde, Statoil effektiviserte og markerte en endring til større satsning på fornybare energikilder med sitt nye navn Equinor.
I dag stiger oljeprisen igjen, og 15. januar annonserte regjeringen ny rekord av tildelinger på norsk sokkel med 83 utvinningstillatelser.
I samarbeid med Arctic Frontiers har vi invitert en rekke sentrale aktører fra regjering, næring, politikk, naturvern og forskning til debatt rundt oljepris og omstillingen av samfunnet.
Tor Eldevik, professor ved Geofysisk institutt på UiB og Bjerknessenteret styrer samtalen mellom klima- og miljøminister Ola Elvestuen (Venstre), Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet) fra Stortingete energi- og miljøkomite, Michel Myhre-Nielsen, rådgiver for makroøkonomi og markedsanalyse i Equinor, Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF og Sebastian Mernild, IPCC-forfatter og direktør ved Nansensenteret.
I figuren over har Tor Eldevik satt sammen en oversikt over oljeprisen i US dollar per fat med antall medieomtaler av «det grønne skiftet» hentet fra Retriever i årene fra 2012 til 2018.
– Noe av dette sammenfallet er nok tilfeldig, men det er påtakelig hvor tett medias omtale av det grønne skiftet har fulgt oljeprisen. Når prisen går ned, går tilsynelatende interessen opp, sier Eldevik.
Motsatt ser det også ut til at interessen taper seg når inntjeningen igjen stiger.
– Det blir interessant å høre hva de ulike aktørene har å si om dette sammenfallet og utfordringene rundt det grønne skiftet generelt.
Arrangementet er gratis og åpent for alle. For de som ikke er i Tromsø kan debatten følges på nett.
Tid og sted:
Cafe Sånn, Tromsø
Mandag 21. januar kl 20.00-21.00
Mer info: https://www.arcticfrontiers.com/program/session/?id=AOA001