Er august den nye september? Noe har skjedd med høstregnet i Bergen de siste årene. De som har bodd i Bergen en stund husker hvordan september har pleid å være i de «gode», gamle dager: vått, vått, vått. Denne opplevelsen var også tallfestet i den gamle klimanormalen mellom 1980-2010, der september hadde den store æren av å være den våteste måneden i Bergen.
Nå det ser ut til at de gode, gamle dagene kan være over for september. I år kom bare litt over halvparten av normalen fram til 2010. I stedet for fikk vi årets varmeste dag den 5. september som en liten smak av sensommer etter en usedvanlig våt august. Både den tørre september-måneden og den bløte august føyer seg inn i en rekke. I gjennomsnitt over de ti årene mellom 2014-2023, regnet det både mer (253 mot 248 mm) og lenger (18 mot 16 nedbørsdager) i august enn i september.
Med dette ligger dermed de ti siste september-månedene på klimanormalen for 1990-2020, mens nedbøren i august i disse årene ligger godt over normalen, både den gamle og den nye. Er august i ferd med å bli en høstmåned? Må vi regne me at høsten i framtiden allerede begynner i månedsskifte jul/august?
Heldigvis ikke. Nedbøren i Bergen er såpass variabel at det er store svingninger selv i et ti-års gjennomsnitt. For eksempel regnet det i gjennomsnitt for 1993-2002 bare 153 mm i september, mindre enn halvparten enn de 330 mm som kom i de ti årene etter. Det er altså håp, både for at august kan bli en sommermåned igjen og for en skikkelig regntung september som i de gode, gamle dager.